تربیت معنوی
یکی از عوامل پسینی پایداری و رضامندی در خانواده تربیت معنوی است. با توجه به نقشی که معنویت در خانواده دارد، معلوم می شود که یکی از مسائل مهم، تامین معنویت و تقویت ایمان در خانواده است. ارزش تامین معنویت، کمتر از ارزش تامین رفاه و امنیت خانواده نیست، بویژه که این مسئولیت، متوجه مرد است. مردان همان گونه که باید مخارج زندگی و امنیت خانواده را تامین کنند، باید برای تامین معنویت نیز تلاش نمایند.
خداوند متعال در این باره می فرماید:
«ای کسانی که ایمان آورده اند! خودتان و خانواده تان را از آتشی که سوخت آن، مردم و سنگ ها هستند، حفظ کنید. بر آن آتش، فرشتگانی خشن و سختگیر گمارده شده اند. از آنچه خدا به آنان دستور داده، سرپیچی نمی کنند و آنچه را که مامورند، انجام می دهند.»1
و به طور مشخص، خداوند متعال درباره نماز می فرماید:
«خانواده خود را به خواندن نماز، فرمان ده، و خود بر آن پای بفشار. از تو روزی نمی خواهیم. ما به تو روزی می دهیم، و فرجام{ نیک}، از آن پرهیزگاران است.»2
همچنین محبت پیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله) و اهل بیت(علیهم السلام) و قرائت قرآن، از امور دیگری است که باید در تربیت معنوی فرزندان، به آنها توجه نمود. پیامبر خدا(ص) سفارش می فرماید که فرزندان خود را بر سه خصلت تربیت کنید: دوست داشتن پیامبرتان، دوست داشتن اهل بیت او، و خواندن قرآن.
این یک مسئولیت دینی است که باید آن را به انجام رساند. نباید فراموش کرد که بهترین چیزی که پدر برای فرزندانش باقی می گذارد، ادب است، نه ثروت. برخی پیوسته برای خانواده خود، دانش و تربیت نیکو به ارث می نهند تا این که همه آنها را وارد بهشت کنند، به طوری که کوچک و بزرگ و خدمتکار و همسایه را در بهشت می یابند؛ اما سوگمندانه باید گفت که گاه بنده گنهکار، همواره برای خانواده خود، تربیت بد به ارث می نهد تا این که همه آنها را وارد دوزخ می کند، به طوری که کوچک و بزرگ از خانواده اش و خدمتکار و همسایه را در آن جا می بیند.
———————————————————————————————
1-سوره تحریم ، آیه 6
2- سوره طه، آیه 132
مشاهده شده در کتاب رضایت زناشویی، اثر عباس پسندیده، ص346