آفتاب حدیث(شرح زندگانی مرحوم ثقةالاسلام کلینی)
ثقة الاسلام
کلینی پس از کسب علم و حدیث از دهها استاد و محدث در شهرها و روستاهای آن زمان، سرانجام به بغداد رسید.او در مسافرتهای خویش چنان علم و فضل خود را به نمایش گذاشته و تصویری از شیعه واقعی را در اذهان مردم هر دیار باقی نهاده بود که هنگام ورود به بغداد فردی گمنام نبود. شیعیان به او افتخار می کردند و اهل سنت به دیده تحسین به او می نگریستندو تقوا، علم و فضیلت او در اندک مدتی موجب شد که هم شیعه و هم اهل سنت در مشکلات دینی به او مراجعه کنند، به طوری که عامه و خاصه در فتاوا به او روی می کردند و به همین سبب او اولین کسی بود که به لقب ثقةالاسلام شهرت یافت.
کلینی نام آورترین شخصیت عصر خود بود.عصری که اوج تلاش محدثان و عالمان بزرگ و حتی عصر چهار نایب خاص امام زمان(عج) بوده است. در این عصر به دلیل محدودیتها و ممنوعیتهای اجتماعی این بزرگان،مسئولیت فرهنگی و علمی تشیع بر دوش کلینی بوده است.
تالیف کافی
بغداد برای کلینی سرزمین تالیف بود.وی در آنجا فرصت یافت تا اندوخته های سالها رنج و مشقت را در مجموعه ای گردآوری کند.او که کمبودهای جامعه شیعی را به خوبی درک کرده بود و می دید که با غایب شدن امام زمان(عج) و دسترس نداشتن همه شیعیان به نواب خاص آن حضرت،جای کتابی که در بر دارنده تعالیم اسلامی و شیعی باشد، خالی است تلاش خود را در پی تنظیم احادیث گردآوری شده، جهت داد و برای شیعیان دستورالعمل و کتاب هدایتی ارزشمندی در کنار قرآن تالیف کرد تا این کتاب مفسر و مبین تعالیم و احکامی باشد که قرآن به صورت کلی بیان کرده است.
مجموعه کتاب«الکافی»- که شامل اصول کافی(دو جلد)، فروع کافی(پنج جلد) و روضه کافی(یک جلد) است و در بردارنده شانزده هزار و یکصد و نود و نه(16199) حدیث از پیامبر اسلام(ص) و ائمه معصومین(ع)می باشد- کتابی است که کلینی در طی بیست سال تلاش خستگی ناپذیر به تالیف آن موفق شده است.
کلینی با تالیف این اثر جاودانه برتری و فضل علمای تشیع را نه تنها در روزگار خود، بلکه در تمام تاریخ اسلام به اثبات رساند. کاری که او در مدت بیست سال برای تشیع به پایان رساند کاری بود که شش تن از بزرگترین عالمان اهل سنت در مدت یک قرن برای مذهب خود انجام دادند. کتاب کافی مهمترین و نفیس ترین کتاب از مجموعه کتب چهارگانه حدیثی(کتب اربعه)مذهب تشیع است.
ادامه دارد