در گفتگو با مرحوم آیت الله انصاری شیرازی:
طلبه ها به هنگام تبلیغ و در غیر آن باید همان گونه باشند که حضرت عیسی(ع) فرمود، تا مردم با معاشرت با آنها هدایت گردند. شاگردان حضرت عیسی (ع) سوال کردند: با چه کسانی معاشرت داشته باشیم؟حضرت عیسی(ع) در جواب فرمودند:« با سه دسته معاشرت نمایید:کسی که دیدنش شما را به یاد خدا بیاندازد، گفتارش بر علم شما بیافزاید، و کردارش شما را به آخرت تشویق نماید»
بنابراین طبق روایت بالا یک روحانی باید سه خصوصیت و ویژگی داشته باشد:
1- روحانی باید طوری باشد که دیدنش انسان را به یاد خدا بینددازد، البته نه به این معنا که اهل تظاهر یا ذلت نفس باشد و بخواهد با این کارها جلوه گری کند؛ چرا که میان تواضع و ذلت نفس تفاوت است و مومن نباید هیچ گاه ذلت نفس باشد، بلکه باید به گونه ای رفتار کند که دیدن و رفت و آمد مردم با او برایشان موعظه و پند و انرز باشد.
اگر مردم ببینند که لباس و زندگی یک روحانی تجملاتی نیست؛ این تبلیغ عملی و بهترین نوع تبلیغ محسوب می شود و تاثیرش بسیار زیاد است. به عنوان نمونه اگر کسی مرحوم آیت الله العظمی بروجردی(ره) یا امام خمینی(ره) را می دید، به یاد خدا می افتاد و تاثیر عمیقی در هدایت او داشت.
2- روحانی به محض اینکه زبانش گویا شد،باید از زبان خودش استفاده نماید و کلمات و سخنان مفیدی را برای مردم بیان نماید تا مردم از آن استفاده کنند؛ خواه در مسائل اعتقادی، فقهی و اخلاقی باشد و خواه در مسائل فرهنگی و اجتماعی. مبادا اگر جای مهمی سخنرانی کردند، نام سیدالشهداء را فراموش نمایند که روضه خوان امام حسین(ع) بودن باید باعث افتخار باشد.
3- اهل علم باید طوری رفتار کنند که مردم به عالم آخرت رغبت بیشتری پیدا کنند، چند نمونه از این رفتار از این قرار است:
روحانیت باید در شادی، غم، گرسنگی و سیری با مردم شریک باشد. حتی باید از غذای مباح و حلال هم به اندازه استفاده کند، چرا که مردم توقع ندارند یک روحانی حتی غذای مباح و حلال را هم بیش از اندازه بخورد، یا این که غذایی بهتر از غذای معمولی آنها بخورد. طلبه باید ستش برای انفاق به مردم باز باشد تا مبادا کسی در اجتماع از روحانیت آزرده خاطر بشود.امروزه مردم توقع ندارند که طلبه با پای خود به مجالسی برود که رضای خدا در آن نیست.
به هر حال طلبه باید این سه صفت را داشته باشد تا مردم به دین علاقه مند شوند. سرمایه روحانیت و حوزه های علمیه ، علم و تقوا است نه مال و جاه و مقام.بنابراین باید تبلیغ را از خودمان شروع کنیم و ابتدا به تهذیب خودمان بپردازیم و پس از آن به دیگران سرایت دهیم. اگر یک روحانی، عالم و با تقوا شد، آن وقت اجتماع به او گرایش پیدا می کند.
مشاهده شده در ویژه نامه تبلیغ، ش22،ص 49